Üdvözletem!

Én arra tippelek, hogy a két helyszín közti különbség a hűtő ki-és bedugott állapota miatt azért más-más a két helyszínen, mert az első esetben a kihúzott hűtő nyitottá tett egy aljzatot. A plusz nyitott aljzaton keresztül a budapesti első esetben a hálózat nagyobb, esetlegesen szélsőségesen nagy zajszintjét érzékelték a hallgatók, mely erősebb hatású lehet, a hűtő által visszaterhelt /a hálózat felé kibocsájtott/ zajhoz képest. Ezt az általam feltételezett álláspontot a nyitott hálózati csatlakozókat lezáró eszközökkel, speciális dugókkal lehet ellenőrizni. Én 3 féle (árkategóriájú) ilyen eszközt használok a hifi szoba melletti helységekben. Érdekes, hogy a hűtő nálam kevésbé zavaró, ezidáig nem vettem észre a ki és bekapcsolt állapota közti különbséget, míg pl. egy két szobával arrébb bedugott elektromos fogkefe töltőjének zaja jól hallható, mérhető (Stetzerizer). Ugyanakkor, ami drasztikus, az a mosógép - két helyiséggel távolabb, - de méginkább az LCD TV által a hálózatba termelt zaj (felharmonikusok). Persze ez csak egy tipp, mert az elektroszmog, a kibocsájtott elektromos zaj térben, időben sokat változhat egy adott helyszínen, azonban van rá remény, hogy kordában tartsuk.

Az elektroszmog-ember-hifi kapcsolat/hatás egy nagyon szerteágazó, bonyolult terület, amelyből ismerhetünk talán bizonyos részeket, de az egészet biztosan nem. Az elektromos zaj emberre gyakorolt hatásának vizsgálata szerintem gigászi üzleti érdekeket sért, ezért nem hiszem, hogy a közeljövőben előbbre jutunk a kérdésben. Vannak, voltak azonban már kutatások, amik a tankönyvekben nem szerepelnek, ezért ezoterikus mázzal leöntve söprik a szőnyeg alá azon megnyilvánulásokat, amik ezekre hivatkoznak.

Elég csak Magda Havas, vagy Konstantin Meyl nevét megemlíteni. Meyl „potenciális örvény” elmélete például termékek százainak létrehozását segítette elő, többek közt a hangkárosító források helyeinek megismerésével, illetve ezek hatásainak közömbösítésével. Én német gyártók termékeibe futottam bele e területen, de biztos vannak még Európában, vagy máshol is cégek, amik felhasználják ezt az elméletet, hiszen a gyakorlatban sok ezerszer bebizonyosodott, hogy itt nem csak valamiféle fikcióval van dolgunk.

Schallwand

A Vortex hifi, Phonosophie honlapjain nagypontosságú 3 D térerő mérésekkel illusztrálják termékeik hatásosságát annak, aki nem hisz a fülének.

Én azt tapasztaltam, hogy az elektroszmogot a kibocsájtás helyén a legjobb kezelni, befolyásolni,  ezért először ezeket kell feltérképezni, és ha vannak rá eszközeink, akkor beavatkozni, ugyanis a hangi nyereség (is) nagyon nagy lehet. Mivel ez nagyon sokrétű terület, maradjunk a kérdésnél, a nyitott hálózati aljzatoknál. Egy zsebrádióval már feltérképezhető egy nyitott aljzat zajterhelése, ha középhullámon két állomás közé hangolva közelítünk hozzá. A rádió zaja jelzi közelítőleg, hogy milyen mértékű lehet itt az elektromos "zaj "mértéke, de pontosabb értéket nyerünk Stetzerizer mérővel, ami az emberi érzékszervekre gyakorolt hatást súlyozottan veszi figyelembe (felharmonikus mintázat, frekvenciák). Meyl szerint e zajok ellen nem lehet védekezni árnyékolással, így az egész lakásban, házban hatást gyakorolnak pl. a zenét hallgató személyre, de egyúttal mindenkire.

Az én esetemben, ahogy a mellékelt képek mutatják, egy családi ház szuterén szintjén berendezett, hifi szobával határos helységben, több aktív zajt létrehozó elektromos készülékem van egy tízes aljzatba csatlakoztatva (LCD TV, beltéri modem routerrel, monitor, laptop, nyomtató, stb.) A fali csatlakozáshoz közeli helyeken van bedugva a Schallwand audio két különböző eszköze, (https://schallwand.com/epages/154df95e-fad5-42b6-8b65-da6916336b53.sf/de_DE/?ObjectID=4452900/https://schallwand.com/epages/154df95e-fad5-42b6-8b65-da6916336b53.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/154df95e-fad5-42b6-8b65-da6916336b53/Products/%22all1%20Strom%20Abschluss%20Stecker%20Klang%20schwarz%21%202er%20Set%22) illetve minden aljzatban a lakásban, a hifinél is természetesen egy-egy chippel ellátott gyerekzár betét található. Ilyen hálózati lezáró eszközt több cég is készít, különböző hatékonysággal, különböző árkategóriában, nekem is több aljzatban van ilyen, mivel a házban, lakásban minden nyitott aljzat zajforrás, ami Meyl szerint nem árnyékolható. Ezek az eszközök sem elektromosan, sem mechanikusan nem zárnak semmit, egyfajta információs technológiával hatnak. Hogy ez mennyire hatékony, azt például a tv kép minőségének drámai javulása jelzi, bár minket elsősorban a hang érdekel. A többi zajforrást ugyancsak kezelni kell(ene), a házban, lakásban, hisz minden egyes ponton jól hallható eredmény kapunk. Egy részüket megemlíteném: villanyóra szekrény, biztosítékok, elektromos készülékek a hálózathoz csatlakoztatva, hifi készülékek, azok nyitott aljzatai, padlófűtés, stb.

Beckmann

Nálam mintegy 30-40 féle termék van beépítve a hálózatba, készülékekbe, környezetbe, mert az a meggyőződésem, hogy az elektromos zajszennyezés figyelmen kívül hagyása erősen kétségessé teszik a hifis beruházások megtérülését, egyfajta limitálás révén, helyben járást okozva.

Ezt az úgynevezett információs technikát (bár nem csak kifejezetten erről van szó) a homeopátiából vették, csak a tartósság és a stabilitás nagyobb ebben a hifis alkalmazásban. A felhasználási terület sokrétű, a bejövő hálózati áram kezelése, AV eszközök kezelése, háztartási gépek, nyitott aljzatok, a hifi környezetének, a terepi viszonyoknak a kezelése és magának a hifi rendszer egyes elemeinek, csatlakozóinak kezelése készüléken kívül, vagy belül. Ez a technológia kevéssé ismert még Mo-on, szerintem vagy tízen alkalmazzák, de ez a tábor folyamatosan bővül. Különösen a felsőbb árkategóriájú rendszerekben képes okozni oly mérvű előrelépést, amit csak öt-tízszeres árkategóriájú komponensekkel lehet elérni. Itt nincs félrelépés, csalódás, csak előrelépés a hangban, a zenehallgatás örömélménye. A legfeltűnőbb talán a torzítások csökkenése, a dinamika, a "felbontás", a valóságos hangszerhangok, sávszélek, a térábrázolás, jelenlétérzet, időutazás, stb. Milyenségét sorolhatnám a változásoknak. Mellékelek néhány fényképet, de ha további érdeklődésre tart e terület tudok küldeni néhány ilyen eszközt is. Elsődlegesen a Schallwand audio termékeit használom a Vortex hifi, Phonosophie, Creaktiv Systems, Biophotone, Shun Mook mellett.

Hollik László

Köszönjük e felvetést, bevallom ez megint egy új dimenzió. Az, hogy a nyitott aljzat antennaként funkcionál és ezzel milyen a hifire hatása, még nem vizsgáltuk. Én ugyan másként gondolkodtam ez esetben az okok felől.

Igen érdekes és kimeríthetetlen a téma, amit említ. Teljesen más a terület, mint amelyeken eddig tapogatóztunk a hifi titkainak felfedése közben. Figyelmesen olvastam a levelét, megpróbáltam a lehető legnagyobb mélységében értelmezni és beilleszteni az eddigi ismereteimbe. Nos, nincsen könnyű dolgom, amin csak az csillapíthat, ha módomban áll feltérképezni ezt a nézőpontot és jobban megismerni a gyakorlatát, amivel ugyan érintőlegesen találkoztam már, de ez igen felületesnek tűnik a még megismerhető lehetőségekhez képest. Köszönjük a felajánlott készülékeket, élni fogunk a lehetőséggel.