Interjú Dr. Eunice Kronnal a KR Audio vezetőjével

A KR Audio magyarországi képviselőjének, az Impressivia kft tulajdonosának, Bozorádi Jánosnak a meghívására érkezett Dr. Eunice Kron, a KR Audio regnáló főnökasszonya hazánkba karácsonyozni. Nekem ez merőben szokatlan, hogy az elöljárómmal osszam meg az intim karácsonyi ünnepek családias hangulatát, de János, vagy zseniális üzletember, aki így alakít ki érdekkapcsolatokat, vagy annyira jó a humán kapcsolat az anyacég és a helyi képviselet közt, hogy ez simán belefér. Mint számomra később kiderült ez utóbbi, mert Mrs Kron eddig is rendszeres látogatója volt a hasonló jelentőségű ünnepeknek, amit szívesen töltött el az egyébként nagyon szimpatikus Jánosék családjánál. Emellett olyan szakmai rendezvényeken, mint a Hifi Show is rendszeresen részt szokott venni, illetve nyomós okként szokott szerepelni a méltán híres helyi termálfürdők intenzív látogatása is. Ezért, ha már ismételten erre vezetett az útja, gondoltam pár kérdéssel feltartom néhány perc erejéig. (A beszélgetés ángliusul folyt, külön köszönet Bozorádi János Márknak a tolmácsolásért.)

Hogyan tetszik Budapest és hogyan érzi magát Magyarországon?

Régóta szeretem Budapestet, a Férjem is Magyar volt, igazából az apósom kiutasításáig vissza lehetne menni, hogy milyen szálai vannak, a Magyarokkal való kapcsolatunknak. Ismerem Pestet, ha nem is annyira jól, de nem egy ismeretlen hely számomra, most is olyan, mintha hazajönnék, hiszen az én családom is Magyar.

Kr Audio VA910

Egy személyes jellegű kérdést tennék fel. Egy, az audio területén tevékenykedő gyártónak nyilván fontos a zene, mik a kedvencei?

Onnantól kezdve, hogy édesanyám elkezdett lemezeket vásárolni operát hallgatok, ez is okozhatta azt, hogy a későbbiekben Olaszországba mentem tanulni. Ott találkoztam a férjemmel és ez egy zenei láncreakció volt.

Szerintem a KR Audio a világ élvonalában van az általa képviselt hangminőség alapján, mit tudna még vele egy lapon említeni, amit szívesen hallgatna?

Köszönöm szépen! Már nem tudok objektíven vélekedni, nehéznek találom azt, hogy hallgassam a többi csöves márkát. Amikor még a férjem élt, akkor körbejártunk a show-kon és osztottunk magunkban díjat a legrosszabb setupoknak, amit azóta is csinálok. Vannak nagyon jó félvezetős erősítők is, amik meg tudják közelíteni a KR-t valamilyen szinten, hiszen mi is használunk félvezetőt az erősítőinkben, de nagyon nehéz egyetérteni a többi gyártóval, mert a legtöbb gyártó mind tömeggyártott csöveket használ és próbálja a költségeket levágni, az Oroszországból, vagy Kínából vásárolt csövekkel. Mi még a régi tervezési elképzeléseket követjük a csöveinkkel. Nagyon nehéz leülni és olyan erősítőket hallgatni, amik nagyon sokszor nem dinamikusak. Nem azért mert elfogult lennék abban a tekintetben, mert csöveket és olyan erősítőket gyártok, amik már nyertek díjat, vagy bármi hasonló, hanem egyszerűen nincsen jó hangjuk.

KRONZILLA 20SX

A high-end világában kiket tart úttörőknek és követendő példáknak?

Ez egy igen nehéz kérdés a számomra, mégis mit tartasz high-endnek? Mert manapság a high-end nagyon sok embernél a magas árat jelenti, ami nem mindig egyezik a magas minőséggel és nem mindig jelenti a magas hangminőséget. Ha magunkat mondanám úttörőnek az olyan, mintha a saját zászlómat lengetném. Azt látom, hogy nem is annyira úttörők lépnek fel, hanem újabb és újabb gyártók, újabb és újabb termékekkel havonta jelentkeznek, amik nagyon nagy felhajtást kapnak a magazinokban. Ez összezavarja a zenehallgató közösséget, mert nem tudnak mindent meghallgatni, nem tudják kipróbálni az emberek, mivel ezek drága berendezések és kezdenek kiábrándulni a magazinokból, amiket írnak, mert gyakran azok is befolyásoltak. Nehéz lenne megmondani kik azok, akik valódi úttörői a high-end világának, ezt mindenkinek magának kell kiszűrnie, kit tart igazi úttörőnek a technikai területen.

A fiatalok, hogyan találhatják meg a high-end színvonalához az utat a jelenleg divatos és tömegigényt kielégítő telefonos zenehallgatástól kiindulva?

Ez egy nagyon nehéz lépés. Egész sok dokumentáció van már a kétezres évek elején született fiatalokról és mivel nagyon érdekeltek az új technológiákban szinte mindig, ezért ők a technikai oldalon már fényévekkel vannak előbbre, akár az olyan gyártók előtt is, mint mi. Lesz egy olyan szakadék, amikor az olyan mérnökök kihalnak, akik még az echte sztereón nőttek fel és évek fognak eltelni, amire ezek a fiatalok felfedezik a kétcsatornás hangot, ami az ötvenes években terjedt el, azután, egyszer csak felébrednek, hogy hú, ilyen is van. Utaztam már nagyon sok fele, Abu Dhabi-tól kezdve és ott is megkérdezték tőlem, hogy a KR rendszerébe, hogyan csatlakozik bele az okos telefon. Sok idő fog eltelni, hogy egyáltalán felfedezik azt, hogy a reprodukált hangnak, hogyan kellene szólnia. Részben tönkre is tette a zenei ízlésüket az összetömörített, lebutított digitális zenehallgatás, azután valahogy fel kell majd fedezniük, hoppá, több is volt ott abban az mp3-ban, amit levágtak. Ezen a téren nincsenek ott annyira a fiatalok, csak az öregek, akik már kezdenek kihalni és ez probléma. Én nem tudom, hogyan érhetném el ezt a fiatal közeget.

KR-Audio-VT8000

Ön szerint a körülmények, mint a kábelkérdés, rezgéscsillapítás, vagy az akusztika mennyire fontosak?

Minden embernek megvan a saját szakértelme, ezek között nagyon sok a svindlis, sok a tévhit. A véleményem szerint pont a kábelek terén nagyon jellemző ez és nagyon távol áll a tudományos információktól. Senki nem mondja azt például, hogy a legfontosabb kábel a tápkábel és nagyon sok olyan kábelgyártó van, akinek a termékei nem érnek semmit és nem is fog segíteni. Szerintem, hogyha egy jó KR-t veszel, akkor az akusztikai környezetre sem kell annyira figyelni, de ez nyilván felfedezés kérdése. Ezek mind ilyen feltalált termékek és körítések, amik a legtöbbször valamilyen cégnek, vagy tökéletlen terméknek a védelmében jönnek létre. Ez az én véleményem, de más gyártók lehet, hogy gyűlölnének ezért. A férjemmel Hongkongban voltunk, volt egy setupunk, odajött hozzánk egy újságíró és azt kérdezte a férjemtől, melyik hangfalhoz megy legjobban az ő csöves erősítője, a férjem nagyon tudományosan azt mondta, hogy bármelyikhez, amin a kínai jól fel is húzta magát, mert a sajátját akarta volna oda erőltetni és a mai napig nem beszél velem.

Szeretném megkérdezni mi a KR jövőbeni fejlesztési iránya?

Mi mindig is nagyon flexibilisek voltunk, viszonylag könnyen és gyorsan tudunk változtatni, igazodva a piac igényeihez. A saját főmérnököm ugyanezt kérdezi tőlem rendszeresen és ha tudnám erre a választ akkor egyfajta Soros György lennék a piacon! De nem, mert én sem tudom erre a választ. Mindig próbálkozunk valamilyen irányban előre nyomulni, egy kicsit erre, egy kicsit arra. Figyelünk arra, hogy éppen melyik gyártó hangfalaival tudunk majd demózni a különböző rendezvényeken és ez fontos nekünk, hiszen minden gyártó különböző hangfalaival ugyanazt a KR hangot akarjuk eljuttatni a vásárlóinkhoz és nem szeretnénk, hogy ez változzon. Ha azt kérdeznéd, hogy 2019-ben majd mi fog történni, csak annyit mondhatok, hogy nem tudom.

KR_AUDIO_KRONZILLA

Kedvenc KR Audio terméke?

A vállalat olyan, mint az én gyermekem és nem mondod a gyerekednek sem, hogy az egyiket jobban szereted, mint a másikat, némelyik gyerekkel több a problémám, de ettől még nem szeretem kevésbé bármelyiket. Ez azért is nehéz kérdés, mert külön helye van azoknak, amiket még a férjem tervezett, de ugyanúgy tiszteletben tartom azokat is, amit a fiatal mérnököm tervezett, aki a férjem után jött. Mondok egy példát, amikor Münchenre készülünk öt, hét, tíz hónappal korábban, ha nem prezentálsz egy új terméket, akkor nem jönnek az emberek, mert ugyanazt mutatni unalmas. Egyik évben azt mondom Mareknak: valamit csinálnom kell Münchenre, de mit csináljunk? Mi lenne, ha fognánk egy Lundahl transzformátort és beraknánk az SXI-be és ezzel felnyomnánk a teljesítményét? Azt mondja: Nem tudom! Próbáljuk ki! Úgyhogy mondtam neki: ha meg már próbálkozol, akkor csináljunk pirosat belőle! Végül ebből lett a 680-as, ami díjnyertes termékké vált. Így született meg a 680-as, kvázi elkeseredettségből, mert új terméket kellett produkálni. Vannak nagyon hosszú távú projektjeink is, mint a VA 200-as. Ez egy régi cirkotron kapcsolású tervezési alapra készült és egy több éves tervnek a végeredménye lett. Most is van éppen tervben valami, de azt az utolsó pillanatig nem tudjuk, amíg el nem készül teljesen, hogy jó lesz-e. Ezért megint lehet, hogy unalmas lesz majd, ha nem jön össze.

Hogyan alakult ki, hogy az erősítés egyik része félvezetős, a másik csöves?

Ez nem én voltam, hanem Ricardo. Tudta, hogy az alacsony jelszintű csövek mindig is küzdeni fognak a mikrofóniás problémákkal és ettől függetlenül, ha visszakeresed a régi irodalmat erről, amit akkoriban írtak, mindenki kritizálta az ő elképzelését. Azt mondták, hogy senki nem tudja normálisan megcsinálni ezt a fordított hibrid elképzelést. Mindenképpen a csövet kell előre rakni és a félvezetőt a végére. Ricardo azt mondta, nem, ennek nem így kell lennie és ez a mai napig így maradt.

Kr-Audio-tube

A KR Audionak hosszú életű csövei vannak. Segítette ezt az élettartamot megnövelni az a különleges hőelvezető fém borítás, amibe bele voltak a csövek építve?

Nem is annyira csak maga a fém borítás, hanem a sok évnyi próbálgatás, hogyan pakolja össze az egyes elemeket a csöveken belül.

Köztudott, hogy a KR csövei a világszínvonal egyik csúcsát képviselik, milyen minőségű anyagokból készülnek a csövek?

Köszönöm! A férjem mosolyog a mennyekben! A nikkellemezes grafit volt korábban és mostanában állunk át a cirkóniumra, ami egy sokkal precízebb vákuumhatást eredményez és ezzel mégjobban meg tudják növelni az élettartamot. A Japánok már nem is hajlandóak megvenni a régi grafit ötvözetes csöveket, hanem már csak az új cirkónium alapanyagúakat vásárolják. Volt egy olyan vásárlóm, aki nem volt hajlandó megvenni az új csöveket, mert nem volt olyan szép fekete színe belül a csőnek, mert biztos valami megváltozott, valami nem jó! Hát persze, jobb lett!

Ön szerint melyik komponens a legfontosabb a hifi rendszeren belül?

Ez megint egy olyan kérdés, amivel nagyon sok ellenséget szerezhetek magamnak. A mérnökhallgatók ugye akusztikával foglalkoznak, a tankönyvekben le van írva, hogy a hangszórók adják a rendszer 80 százalékát. De a KR-nél mi levennénk ebből és olyan 60-70 százalékra letolnánk a hangszórók szerepét. Ez egy hangszóró gyártó egójának például kifejezetten felbőszítő lehet, hogy már nem annyira fontosak, mint eddig voltak.

KR Audio Antares

Mit üzenne a Magyar hifistáknak?

Elsősorban boldog karácsonyt! Szép újévet! Egészséget! Kövessék a fejlesztéseinket, amiket a KR csinál. Próbáljanak saját véleményt alkotni az alapján, amit hallanak és járjanak el több élőzenét hallgatni, mert anélkül nincs megfelelő összehasonlítási alap. Ez az én üzenetem a Magyar mániákusoknak.

Mit kért a Jézuskától Karácsonyra?

Csak jó egészséget! A vonaton, ahogy errefelé jöttem, egyik barátomért imádkoztam is, hogy az újévben egészséget, boldogságot tapasztalhasson. Van egy nagyon jó barátom Amerikában, sok pénze van, viszont a felesége súlyos beteg és fölösleges az a sok pénz, nem tud rajta segíteni. Ha elfelejted azt, hogy törékeny vagy te magad is, akkor mindent elfelejtettél.