Hifi-Piknik 3

Na ezt nem fogjátok elhinni, de tényleg így történt!

A főszerkesztő úr „finoman” utalt rá, hogy enne egy sült hurka-kolbász kombót. Mivel mindannyian kulináris perverzek vagyunk, csak egy válasz volt: Semmi gond, fogd meg a söröm!

Olyan őszibarackpálinkát rendeltem, hogy ha becsukott szemmel iszod, még azt is érzed, ahogy a gondos kezek meghámozták. Na mindegy. Ok, de tesztelni is kéne valamit, hogy a járvány alatt hivatkozhassunk a munkánkra! Még egy sör, és rendeltem egy 4th Gen. Monitor Audio Gold 300-at Londonból, „Mert mi dolgozunk!” felkiáltással.

Egyetlen lányom ott él, mondom neki, menj el érte, bébi! Ja, és fizesd ki, mert apa szegény. Megcsinálta, de amit én kaptam tőle utána, azt nem teszem a karácsonyfa alá. Egy 60 kilós hangfalpárról beszélünk... Utána telefon anyjának: Drágám, lennél olyan szíves elpostázni nekem? Persze, mondta ő. Megrendeltem egy hárombetűs futárcégnél a szállítást hétfőre.

Anya hív, mert nem ment a futár kedden sem. Telefon a futárcégnek, akiknek nem mondom ki a nevét, de pont olyan színük van, mint amit gondolok róluk. Ja, bocsi’, töröltük a megrendelést, majd jövő hónapban visszautaljuk a pénzt, rendelje meg újra, de most Londonból! Újra megrendelve, újra kifizetve. Na, itt kedves exnejem is bekattant, úgyhogy vele sem fogok leülni az asztalhoz egy ideig, de úgysem szeretem a bejglit.

Eltelik kb. 1 hét, kimegyek a teraszra, erre meglátom a nem említett cég autóját elsuhanni a ház előtt. Kinti papucs átvesz, szaladás, utolérés a szomszéd háznál. Itt írja alá! Nézek be az autóba, 1 db doboz van benne. Mutatom az ürgének, hogy 2 dobozt vártam, itt van a szállítólevélen is. Ő nem tehet semmiről, szerinte holnap hozza a másikat... Az akkori vérnyomásomat azóta is elemzik a csillagászok.

Másnap megérkezett a másik fele is, végre happy finish, gondolnátok, de nem... Mindkettő teljesen működőképes, de sikerült „mikrokarcokat” ejteni rajtuk. A vérnyomásomat a Marson keresik, a hárombetűs céget beperel... Sajnos a nagy közös tesztelés elmaradt a járványhelyzet miatt, de azért mi ettünk egy díjnyertes pacalt, aminek egy részét lefagyasztottuk.

Teszt:

Hogy mi a különbség a Silver 8 és a Gold 300 között? Ég és föld.

Méretben csak kicsit különböznek, de míg a Silverben egy dóm magassugárzó van, a Gold ribbont használ. A frekvencia átvitelük 32Hz-35kHz vs 30Hz-60kHz. Nagyon jól hallható a különbség, mind mélységben, mind a magas hangoknál. Sokkal mélyebb a színpadkép, több benne a dinamika, több az élet! Én a Gold szériát mindig is egy túlárazott valaminek gondoltam a Silverhez képest, de nem! A Silver és a Gold helyes pozíciója között 1-2 cm különbség van csak, nem nagy ügy.

Mindenesetre kiújult a sérvem, mire átpakoltam őket, de van egy kedves, fiatal nővérke, aki kezeli a fizikai problémáimat. Árkülönbség: A Gold kb. Háromszor annyiba kerül, mint a Silver. Akinek van ennyi pénze, hogy elszórja a hobbijára, feltétlenül megéri! Sajnos a Silver 8-at Atis barátom ki is húzta alólam, így maradt a Gold egy időre.

Viszont főztünk egy fantasztikus zúzapörköltöt is, amiből szintén fagyasztottunk a főszerkesztő úrnak.

Ami érdekes volt: Egy meg nem nevezett gyártó kábeleit használom (külön kérték, hogy ne reklámozzam őket), az 500-as szériát. A Gold beillesztésével a rendszerbe a végerősítőben cserélni kellett a kábelt egy 600-asra, mivel éreztük, hogy hiányzik az erő.

Természetesen most is kipróbáltuk a fáziscserét. Brutális különbség! Még Kicsilány is hallotta, pedig ő csak most tanulja tőlem a hifi szeretetét. Amit észrevettünk, hogy minél jobb a rendszer, annál jobban laposítja, mattítja a hangot egy hibás fázisbekötés.

És még egy adalék: úgy néz ki, hogy az asszonyokat is megfertőztük a hobbinkkal. Már három barátom neje suttogta a fülembe, hogy ő is hallja a különbségeket rendszer és rendszer között, és megért minket, mert tényleg élvezet a zenehallgatás egy jól összehangolt konfigurációval.

Anyámat most nem kevertem bele a sztoriba, mert nem találkozhatunk, viszont a zúzát és a pacalt elcseréltem egy szarvas gulyásra és egy harcsa halászlére, amiről a főszerkesztő úr bejelentette, hogy inkább rántott harcsát csinált, mivel vizes volt a fája. Amit neki mondtam a telefonban, azt most nem fogom leírni, de a szállítócéggel történt kommunikációm nagyjából hasonló alapokon nyugszik. Ezért lenyugvásként tegnap megkóstoltunk egy eper pálinkát, ami amúgy nem eladó. Húúú, arról egy külön cikket tudnék írni...

Monitor Audio Silver 8

Kivitel: 3 utas

Frekvencia átvitel: 32Hz-35kHz

Érzékenység: 90dB

Névleges impedancia: 4 Ohm

Terhelhetőség: 200W

Méretek: 1000 x 185 x 300 mm

Tömeg: 23.33

Monitor Audio Gold 300

Kivitel: 3 utas

Frekvencia átvitel: 30Hz-60kHz

Érzékenység: 90dB

Névleges impedancia: 8 Ohm

Terhelhetőség: 200W

Méretek: 1060 x 210 x 330 mm

Tömeg: 27.2

Jelenlegi rendszer:

Vincent Audio SA-31MK+SP311MK

Pioneer BDP-LX88

Monitor Audio Gold 300

Maradok tisztelettel: Gerappa