Melyik számít a legjobban?

Mostanában ezt a kérdést többször feltették nekem. Valószínűleg megnyugtató válasszal senki nem tud szolgálni, ezért a tisztem mindössze a gondolatébresztés marad, ha már nincs jó válasz erre a kérdésre.

Ha kérdezik, sokáig azt mondtam volna, a kábel a legfontosabb eleme egy hifi láncnak. De, azután rá kellett jönnöm, hogy a hangfal a leglényegesebb, hiszen az közvetít az audio rendszer és énközöttem. Ha az gyenge, mi tölti meg a teret? Később, némi tapasztalás és következtetés után be kellett látnom, hogy az akusztika - amibe a hangfalnak bele kell ugye illeszkednie a megfelelő hangzás érdekében, - számít talán a legjobban. Ugyanakkor hifis társaim felhívták a figyelmemet a forrás kiemelkedő fontossága, hiszen ha az rossz, a végeredmény sem lesz jó. Igen, de akkor már a többi közvetítő elem is fontossá válik, maga az audio közeg, ami a jelet továbbítja és erősíti, ide értve a forráskészülékeket is. Ha meg már itt tartok a felsorolásban, idővel felfedeztem, hogy a rezgéscsillapítás, a készülékállványok és társaik igencsak sokat nyomnak a latban a zenei összkép kialakítása érdekében. Még valami! A hallgató aktuális mentális állapota szintén befolyásoló tényező. Számoljuk csak össze. Hangfal, akusztika, forrás, a hifi, rezgéscsillapítás, kapcsolat (azaz energiaellátás) és az emberi tényező. Ez összesen hét tényező.

Kezdem elölről. Logikus, ha a forrásanyag nem megfelelő minőségű a rendszerünk számára, akkor az a zenehallgatás során kiderül nem? – Miket is beszélek!... Azt mondtam elölről. Akkor, tehát az energiaellátó rendszer, azaz az áram lenne az első, ami kiszolgálja az audio rendszerünk igényeit. Bocsánat, már megint tévedek. Valójában akárhogyan is nézem, az első mi magunk vagyunk. Lehet, hogy magunkat előrébb kéne sorolnom, mint a másik két szempontot.

Akkor képzeljük el. Odaülünk a hifi elé, de nincs kedvünk zenét hallgatni, mert más, egyéb dolgok jobban érdekelnének, vagy esetleg valamilyen problémával vagyunk elfoglalva, egyszóval nem éhezzük eléggé a zenét, akkor nem is esik igazán jól, ugye? Azt hiszem az emberi tényező elég fontos. Nehéz megtippelni, hogy mennyire, de ha kettéválaszthatnám a rendszert humán tényezőre és elektronikára, akkor, a humán jelentősége 50% lenne a százból. Ezek szerint a komplett hifi láncnak jutna a másik ötven!? Na de, ha nem kap megfelelő energiát a technika, úgy nem fogom jó kedvvel hallgatni, hasonlóan a zenei anyagok minőségi felhozatalához! Mert azt se kérem, ha vacak. Ebben az esetben arányt vagy százalékot, hogyan határozzak meg? Te melyikről mondanál le? Ha nincs jó energiaátvitel, bármit csinálsz nem fog átjönni a zene. Helyette inkább a hálózati és egyéb mikrofóniás zavarok jelennek meg, amik elnyomják a zene finomságait. Ha meg tiszta, áteresztő, nagy energiájú a tápellátás és készülékeink között a kapcsolat, akkor pedig a felvétel tulajdonságai fognak szépen átjönni rajta, és így már számít az is, hogy az milyen. Ebből logikusan következik, hogy egy rossz minőségű kapcsolatnál, elvileg kevésbé számít a forrás minősége (hiszen úgysem lehet hallani). Ebből pedig az következik, hogy az összeköttetés, az energiaellátás „fontosabb” lehet, mint a másik tényező.

RD Acoustics

Innen nem egyszerű továbblépni, mert mi is jöhet logikusan a folytatásban? Mindenesetre marad a hangfal, az akusztika, az audio lánc készülékei és a rezgéscsillapítás.

Ha az emberi tényező fontosságából indulok ki, akkor mindenképpen érdemes előtérbe helyeznem az akusztikát. Ennek a birtokosa a zenehallgató helység, a maga esztétikai és komfortzónájával, illetve a hallgatási pozíció kényelmével. Ez megint csak lényeges szempont, mégpedig ránk nézve, hiszen ki akar kényelmetlen közegben hifizni, vagy egy olyan térben, ami mentálisan ellenérzéseket vált ki belőle.  Érdemesnek tartom ezért külön értékelni a háborítatlan akusztikai tér kialakítását, elszigetelését a környezettől, hiszen ennek fontos feladata, hogy ne zavarjanak minket. Illetve, mi magunk is nyugodtan hallgathassunk zenét úgy, hogy senkit nem zavarunk vele.

Az akusztikához tartozik még az a hangfal is, ami ízlésünknek megfelelően illeszkedik bele a közegébe. …de sajnos úgy látom, felületes hozzáállásomon változtatnom kell, mert úgy tűnik az akusztika fontosabb (lehet) a hangfalaknál… Ezek szerint a többi tényezőhöz képest lényegtelen volna a hifi és a rezgéscsillapítás? Nyilván annak, aki kifejezetten szereti a szép és számára különleges cuccokat, ez lehetne az első. Ámde, én most inkább zenehallgatási oldalról vizsgálódnék, és úgy érzem, egyre nehezebb dolgom van. Azt tapasztalom, hogy az állványok általában, valahogy kevesebb figyelmet kapnak. Ezért, ha a társadalmi megnyilvánulást helyezném előtérbe, akkor ez a terület a többihez képest biztosan jelentéktelen lenne. De szerintem ez nem így van.

Hiába veszek ugyanis csúcs technikát, szükségesnek tartom azokat jól hallani is, ami pedig csak a megfelelő elhelyezéssel válik lehetővé. Azt tapasztaltam, hogy az egyszerű hifi cuccok is több kategóriát tudnak előrébb lépni akkor, ha jó elcsatolással, zavarmentes közegbe kerülnek. Ennek a fordítottja is igaz. Egy minőségi, felső kategóriás audio rendszer képességeit nagyban csökkenti a nem megfelelő installációs közeg.

Az, hogy melyik számít többet, nehéz megmondani. Inkább párhuzamot vonnék a kettő között. Amennyiben egy nívós termékskála eredőjeként, van egy támogatott jó hangunk és ez nincs elszúrva valamilyen élhetetlen állvánnyal, akkor végül is a végeredmény elfogadható, mi több szerethető lesz.  Vagy, ha van egy egyszerűbb technikánk, ellenben jó alapon demonstrálva, szintén szerethető lesz a végeredmény (bár nyilván teljesen eltérő hangbéli tulajdonságokkal, mint az előző esetben).

Amennyiben pedig hozzávesszük a tényt, hogy a hifi eszközök szerethetőbbek, mint az állványok, akkor azt mondhatnám: fontosabbak is. De én inkább egyenrangúnak tartom őket. A két egység szétválaszthatatlan, szimbiózis van közöttük. Jó hifi nincs jó rezgéscsillapítás nélkül. Tulajdonképpen, ez a két kategória egy kellene, hogy legyen.

Nakamichi 1000

Szerintetek melyik a fontosabb? A hifi az állványokkal, energiaellátás és kapcsolat, vagy az akusztika? Gondolkozom, de úgy tűnik, nem tudom leegyszerűsíteni a dolgokat. Én nagyon szeretem, ha árad az energia a zenéből. Hogyan tudnám ezt jól megfogalmazni? Valahogy egy laza előadást képzelek el, aminek az alapját képező audio rendszer minden szempontból „túl van méretezve”. A hangja ezért könnyedén felfogható, lehet azonosulni vele és belengi valami plusz, amit hívhatok talán erőnek, vagy energiának. Az is számít, hogy a tér, amelyet a zene megtölt, nyugodt legyen és csendes. Semmilyen zavar ne terelje el a figyelmem, halljam a zene legapróbb részleteit is, kibontakozhassanak a tér foszlányai a hallásom perifériáján is.

Rengeteg audiotechnikai berendezés elérhető, de nekem igazán mindegy melyikkel élvezem a zenét. (Ebből a szempontból inkább az esztétika dönt, persze azon a határon belül, ahonnan szívesen válogatok). Azt hiszem, fejtegethetném még messzemenően a fontossági sorrendet, de inkább nem teszem. Ez egy egymásrautaltság és az egyik nem élne meg a másik nélkül úgy, hogy ne sérülne a hangminőség. Ezért engedjétek meg nekem, hogy azt mondhassam, ez utóbbi három tétel egyformán fontos.

Kinek melyik lehet a fontosabb? Ezt talán döntse el mindenki maga, ki, melyiket kedveli jobban, mert neki nyílván az lesz. Én, összességében talán, maradnék a hangfalnál. Ez eddig is bejött…