Megjelent a III. évfolyam 1. szám

                                                                            Lényeg a változás

A képlet nagyon egyszerű. A jó hifi felfedi környezetét. Az energiaellátástól, az összeköttetés és a rezgéscsillapítás elemein keresztül az akusztikával bezárólag mindent megmutat. Vagyis ebben az olvasatban ez azt jelenti, hogy elsősorban nem is maga a technika hallható, hanem sokkal inkább az illesztettségének színvonala. Ez logikus következtetés, hiszen az audio rendszer lényege a közvetítés. Minél magasabb szinten van, e megállapítás annál inkább érvényessé válik.

Idézhetnék még kedves Olvasónk szavaiból, de mondandójának lényegét igazából ez a néhány sor tökéletesen kifejezi. Akit bővebben érdekel, hogyan jutott el a zenehallgatása kezdetétől e végkövetkeztetésig, írását a hangszerviz rovatán belül könnyen megtalálja.

Mindeddig azon mesterkedtem hogyan irányíthatom jobban rá a figyelmet az efféle hozzáállásra. Úgy látom nem egyszerű a dolgom. Sokszor keresnek meg olyan problémával, melynek gyökere pont az illesztettségben keresendő, - azaz még mindig nem egyértelmű merre találni a megoldást, ha vacak a hang. Valószínűleg még nagyon sok időre lesz szükség ahhoz, mire a kollektív tudatban meggyökeresedik ez az előremutató nézet.

Vannak, akik elérték már azt a bizonyos hőn áhított hangot és akkor megvilágosodtak. Rájöttek, hogy a játéknak vége, innen nem vezet tovább a fejlesztés útja, már nincs mivel foglalkozni. Ekkor vagy befejezik a hifizést, vagy elkezdik újra elölről az egészet. Utóbbi esetben marad a jótékony önbecsapás és ’a keresem a hangot, csak nem ott ahol megtalálom’ vezérfonal mentén tovább haladni. De ilyenkor legalább megmarad a változtatás reménysége és lehetősége. Vagy van még egy jól bevált gyakorlat, - átmenetileg megelégedni azon a szinten, ami már hallgatható. Boldogság van, ha sikerül összehozni és persze bosszantó, amikor nem.

Az alapvetően kellemes időtöltésből ezek a kis intermezzók mit sem vonnak le. A hifizésen keresztül például értékes kapcsolatokra lehet szert tenni és hobbinak tényleg klasszis, mert tapasztalatot, vagy gyakorlatot szerezni is bőven van lehetőségünk. A bevezető részben leírtakat pedig csak az vegye magára, aki valóban akarja a „hangot” és utána meg már csak a lemezekkel kíván bíbelődni. Idevágó megjegyzés, - azért nem muszáj feladni a rendszerépítést, még akkor sem, ha a szett végleges és összeállt. Lehet építeni egy másodikat.

Végezetül, de nem utolsósorban szeretném kifejezni tiszteletemet Darvas László, Sólymos Antal és mindazok előtt, akik munkájukkal hozzájárultak a hazai audio kultúra megalapításához. Örökségük példamutató és követendő, úgy hiszem, - hisszük, kiállja az idők próbáját. Fontos hozzáfűzni, a „hifi magazint” folytatni nem lehet, azt csak Ők tehették volna meg, - szellemiségét megidézni, azt igen.

A 6. szám késéséért elnézést kérek, - az események hullámzóak, nekünk is kijutott a jóból.

A magazin digitális lapozható verziója itt megtekinthető.