Hűtőszekrény teszt

Pesti 27 m2-es lehallgató helyiségünkben már korábban felfedeztük a hűtőszekrény káros hatását a hang minőségre. Az egyik erősítő tesztünkön csináltunk egy próbát, mégpedig úgy hogy a vakteszt során nem cseréltünk ki egy erősítőt másikra, hanem bedugtuk az egyébként üzemen kívül lévő hűtőszekrényt. Ezt az állapotot a zsűritagok ugyanúgy értékelték, mintha egy új tesztalanyt kötöttünk volna be, hiszen nem tudták, hogy ugyanazt az erősítőt hallják csak most hűtőszekrényes kísérettel. Ezt a próbát a legdrágább és a legolcsóbb erősítővel is kipróbáltuk, teljesen vakon és mindkét esetben jelentős hangminőség veszteséget pontozott a zsűri. Érdekes módon a drágább erősítőnél jóval nagyobb volt a különbség, mint az olcsónál, de mindkét esetben jelentős volt. A hűtőszekrény vaktesztet ezután az esztergomi 44 m2-es tesztszobánkban is elvégeztük, de már úgy, hogy konkrétan erről szólt a teszt. A lehető legjobb master felvételekkel, úgy hogy a lakásban minden fogyasztót kihúztunk, ráadásul a Lumin hálózati lejátszó akkumulátorról kapta a tápfeszültséget. Csak az erősítő egy lámpa és a hűtő volt bekapcsolva. A teszten ketten vettünk részt a vaktesztelős zsűritagok egyikével, Balázzsal, aki szintén ott volt az előző erősítőtesztbe bújtatott hűtő tesztünkön.

Egy kis papírra mindenki előre felírta, hogy mikor milyen állásba fogja bedugni a hűtőt. Három lehetőség volt. Az egyik az alaphelyzet, amikor a hálózati vezeték lefelé áll, - általában mindenki így használja, de nem biztos, hogy ez a helyes fázisállása. A következő az a lehetőség mikor felfele áll a kábel, így ritkán használjuk, és a harmadik variáció az, amikor teljesen kihúzzuk a hálózatból ugye ez a legideálisabb lehetőség. A hűtőt a teszt előtt kicsit kinyitottuk, hogy melegedjen és a teszt ideje alatt végig menjen a kompresszor, de a biztonság kedvéért még maximálisra is tekertük a hőfok szabályzót, nehogy teszt közben leálljon. Egyikünk sem tudta mikor tesztelt, hogy a másik milyen sorrendben írta fel előre a három lehetséges variációt. Az először hallott hang mindig 10 pontot kapott, de ettől értelem szerűen felfele és lefele is el lehetett térni.

Lumin D1

A pesti tesztel ellentétben itt alig hallottunk különbséget, bár Balázsnak sikerült eltalálni az ideális állapotot, amikor ki volt húzva a hűtő, de nekem nem. De a különbség csupán egy pont volt, tehát nem jelentős. Egy héttel később Sanyival, egy másik zsűritaggal is elvégeztük ugyanezt az esztergomi tesztet, aki szintén tagja volt az ominózus pesti erősítő tesztünknek, ahol először vett részt hűtő a megmérettetésen.  A második esztergomi teszt abban különbözött az elsőtől, hogy nem délelőtt, hanem délután került rá sor és, hogy itt öt meghallgatás volt, csökkenteni akarva a ráhibázás valószínűségét. Így ugyanis kétszer vagy akár háromszor is hallhattuk ugyanazt az állapotot.

Nos, ennél az 5-ös variációs tesztünknél is csak egy-egy pont különbségek születtek, azok is szinte randomszerűen, viszont itt senkinek sem sikerült eltalálnia az ideális, a kihúzott állapotot. Érdekességképpen jegyzem meg, mikor nem én teszteltem és tudtam, hogy mikor van kihúzva, egyértelműen jobbnak hallottam a hangot, de vakon ez már messze nem volt olyan egyértelmű. Mikor a szerkesztőtársamnak beszámoltam, hogy Esztergomban messze nem tapasztaltunk akkora különbséget, mint Pesten, úgy vélte, hogy a hűtő hatás akkor erősebb, ha a lakásban nincs minden más kihúzva. Ez valószínűleg így is lehet, hiszen a pesti erősítőtesztünknél az összes tesztelendő erősítőt bedugva hagytuk melegedni. Arra is gondoltunk, hogy egy vidéki kisváros kertes, úgymond ritkán lakott részén, ahol valószínűleg kisebb az elektroszmog is, talán a hűtők hatása is kisseb, mint a sűrűn lakott fővárosban, ahol rengeteg fogyasztó terheli a hálózatot a wifik hatásáról nem is beszélve. Ez a gondolatmenet logikusnak tűnt, de a biztonság kedvéért Balázsnál a 8. Kerületben, még az enyémnél is nagyobb 60 m2-es szobában megismételtük a tesztet, de már vele is 5 meghallgatással.  Sajnos az előző logikusnak hitt gondolatmenete nem igazolódott vissza, szinte hasonló, minimális 1 pontos különbségeket hallatunk, de itt legalább a kihúzott állapot mindig a magasabbat kapta, még ha csak egy ponttal is.  Direkt nem húztunk ki semmit a lakásban, minden elektromos készülék be volt dugva, hogy átlagos zenehallgatási körülményeket teremtsünk. Balázsék hűtője még ráadásul kétkompresszoros is és szintén Zanussi mint a pesti lehallgató szobánké. Az esztergomi pedig Gorenje…

Lumin D1

Sajnos úgy tűnik, ezek a negyedik dimenziós jelenségek erősen környezetfüggők, van, ahol nagy különbséggel ki tudjuk mutatni a hatásukat,volt ahol nem. Valószínűleg ez a hűtős jelenség sok mindentől függ, a lakás villanyszerelési megoldásaitól, a szomszédoknál hasznát fogyasztók mennyiségétől és minőségétől, stb. Zárójelben jegyzem meg, hogy nálam Esztergomban, ahol a hűtő hatása a legkevésbé volt kimutatható előfordul, hogy este 8 és 10 óra között valamelyik szomszédom bekapcsol valamit és nálam a hang durván torzítani kezd. Először mikor ezt tapasztaltam, azt hittem tönkrement valamelyik hangszóróm. De mivel egy másikkal is ugyanúgy torzított, rájöttem, hogy valamelyik szomszédomnál keresendő a hiba. Szerencsére ritkán kapcsolja be azt a valamit. Ennek a torzításnak a kimutatásához semmimképpen nincs szükség vaktesztre, hiszen egyértelműen jól hallható.

Összefoglalva a tesztek eredményét, nehéz ezeket az a mai tudásunk szerinti fizikai mérésekkel nem alátámasztható jelenséget paraméterezni és egyértelmű tanácsokat adni. Viszont ez a teszt mindenki számára könnyen elvégezhető, otthon még zsűri sem kell hozzá, elég egy feleség vagy akár még az anyós is könnyedén tudja forgatni vagy kihúzni a hűtő dugóját. Örömmel vesszük, ha olvasóink is megírják a tapasztalataikat, ha otthonukban kipróbálják a fenti tesztet.  Ebben fontos lenne feltüntetni a hűtő típusát és a helyszínt és a lakás típusát is. Ha megfelelő számú teszt születik, talán kirajzolódik valamiféle logikus magyarázat erre a jelenségre, amit természetesen közzéteszünk a magazinban, hiszen közérdekű.