Hifi-Piknik2

Elöljáróban megjegyezném, hogy most nem jószántamból fárasztalak Titeket a dilimmel, hanem büntiként, amit kiróttak rám. Nem akarom elszpoilerezni a dolgot, de belefutottam valamibe, ami miatt azt mondták, ezt meg kell írnom, okulásként mindenkinek, de legfőképpen nekem.

Legyen ez a szösszenet a védőbeszédem, Nektek meg a penitencia, hogy el kell olvassátok…

Előszó: Az előző részben említett rendszeremben változást eszközölt a sors. A “kisVincent” (SV-226MKII) mellé érkezett egy brutálisabb tesó, SA-31MK+SP331MK személyében. Jó családapaként azt mondtam: Ok, de csak egy maradhat! (Nagycsaládos apukák most felhorkannak, és szaladnak egy nyugtató sörért..)

A tárgyra térek. Azonnal hívtam a helpdesk-et, mert egy elő+végfok erősítőbe kell még egy tápkábel és még egy interconnect. Ki gondolta volna? KÁBEL KELL, DE AZONNAL!!! Akárhogy szedtem szét a hűtőt, nem tudtam belőle kisajtolni egy RCA-t sem, de ez lehet, hogy csak az én műszaki antitalentumomra utal.

Végre megjött minden, lehet “dugni”! Mivel minden világított az előlapon, hang is jött a hangfalakból, kicsit átpakoltam a cuccokat, hogy összehasonlítsam “kisVincentet” az új tesóval. Pár óra zenélés után arra jutottam, hogy erősebb a nagyobb, de messze nincs akkora különbség hangban, mint az árban. Egy barátom hívott, hogy elvinné a “kisVincentet” kábelestől, mivel én úgyis dolgozom (néha azt is kell, amikor épp nem bolondságokat írogatok össze-vissza), de majd jönnek a fiúk pénteken, és akkor újra összerakjuk… Mit mondjak, magamra maradtam azzal, hogy majd megcsináljuk pénteken.

Aztán jött a péntek, és jöttek a fiúk…

Isteni finom rakott krumplit csinált Atis! Én kétszer is szedtem belőle, a többiek legalább háromszor. Egy kis borssal megszórva volt szerintem az igazi, és a frissen lepárolt őszibarack-pálinkával teljesen összeillő párost ismerhettünk meg. Az én hibámból kifolyólag savanyúság nem volt mellé, de friss kenyérrel is meg lehetett enni. A lényeg, hogy 180 fokra kell a sütőbe rakni a krumplit, és ha kikapcsoljuk a légkeverést, akkor kb. 40-45 perc alatt van kész, de ez egy másik fórum…

Visszatérve a témához: A “nagytesónak” nagyobb tér kell, de a falakat nem tudtuk eltolni, így a hangsugárzókat kellett máshova tenni. Ezzel tisztában voltam előre, de nem foglalkoztam vele, mert úgyis jönnek a többiek, és majd beállítjuk együtt…

Végre a hangfalak a helyükön, kábelek rendben, tele a poci, hallgassuk meg! Amire én azt mondtam, hogy nem éri meg az árkülönbséget, arról konkrétan kijelentették, hogy szar. Pánik!!! Fázisok ellenőrizve, lakás átrendezve (ha az ex-nejem itt lett volna, hazaküldött volna mindenkit azonnal a vackára, beleértve engem is, aki amúgy itt lakom), na de akkor mi lehet a baj?

Nyissuk ki, és meglátjuk! – Mondták ők. Én elég sok időt töltöttem idén fehér köpenyes orvosok kényszerű társaságában, így azonnal elkezdtem levegőért kapkodni. Nem szeret az ember ilyet hallani, amikor róla van szó, na! Semmi perc alatt ott feküdt az előerősítő szétboncolva, és kiderült a turpisság. Valamiért a betanított munkás fordítva kötötte be a tápot!!! Következő felkiáltás: Hozz forrasztópákát, szemöldökcsipeszt és fényt! Ekkor bevallom, berittyentettem, de tíz perc múlva minden működött, és tényleg úgy szólt, ahogy kellett volna a kezdetektől fogva.

A hangfalak is nagyjából szimmetrikusan álltak, de az akusztika miatt a Singert át kellett tennünk a szoba másik felébe, úgy adta ki-ki magát. Ezután már tényleg egyetértettünk, hogy nem csak az árkülönbséget éri meg, hanem akár a többszörösét is. És nem a pálinka beszélt belőlünk!

Másnapi kérdés: Hogyhogy nem hallottad, hogy a készüléken belül fordítva van beforrasztva a fázis??? Ezért büntiből leírod, ami történt! Én megígértem, hogy egy hónapon belül megírom.

Vincent

Na ezután jött hozzám anyám…

Ő nem hisz az ilyen “hókuszpókuszokban”, de néha részt vesz benne, amikor épp tesztelek valamit, és őszintén elmondja a véleményét. Elmeséltem neki a sztorit, amin nagyot nevetett. Majd szemléltetésként (nem idétlen szó a meghallgatásra?) prezentáltam neki, hogy milyen, amikor csak egy adott komponensnél fordítom meg a fázist a csatlakozónál. Nem fogjátok kitalálni, de azt kérdezte: És ezt te nem tudtad előre, fiam??? VÁÁÁÁ, Mami! Megy a buszod hazafelé, le ne maradj!!!

Összegzés: Egyet kell értenem a nőkkel, bizonyos szempontból. A nagyobb tényleg lehet jobb! De a körülmények sokkal fontosabbak, mint a méret. A kábelek minősége, a helyes bekötések, a hangfalak pozicionálása és a megfelelő komponensek összeválogatása a legfontosabb, mert ezek adják meg az összképet (vagy hangképet, hogy megint egy kép-hangzavarral éljek). Ha egy jól összeállított rendszerben kicserélsz egyvalamit, akkor viszont igenis megint mindent újra kell hangolni a térben, beleértve a szőnyeget is. A jó hír, hogy a végén rájössz, tényleg megéri a befektetett energiát, pont, mint egy nőnél/pasinál.

Maradok tisztelettel.

Jelenlegi rendszer:

Vincent Audio SA-31MK+SP311MK

Pioneer N70-A

Monitor Audio Silver 8