Általánosságban a tesztekről

Felmerülhet a kedves Olvasókban, vajon mi történik nálunk tesztelés címén? Bepillantást szívesen adok a gyakorlati folyamatokba, ugyanakkor ennél többet senki ne kívánjon, kivéve, ha részt szeretne venni rajtuk. Itt már csak az a kérdés, hogy azt mi mennyire szeretnénk...

A vakteszteken, ha valaki jelen van külsősként, ez megtisztelő, sőt kifejezetten előnyös a számunkra, hiszen több fül többet hall, tehát annál pontosabb lehet a visszajelzés egy készülékről. Ebben az esetben csak a helység mérete szab határt a lélekszámnak. Sokszor utaltam már rá, hogy előszeretettel mutatom meg az épp aktuális rendszert bárkinek, aki éppen felénk van tévedve. A privát tesztek viszont egészen másként szoktak alakulni. Ha elmélyülünk a közös zenélés introvertált világába, ahol megpróbálunk a technika hangjának legmélyére hatolni, befurakodni, és valaki még ott lenne, aki nem szokott, akkor kicsit felületessé tenné ezt a törekvést.

Bekerül az a bizonyos komponens a körforgásba, így előbb utóbb rá is sor kerül. Fontos szempont a csomagolása, már, ha van, ami előre borítékolható szándékot ad az első benyomás alapján a gyártótól. Erre érdemes odafigyelni, hiszen a minőség alapjai innen indulnak. A legtöbbször oda is figyelnek erre, hisz a szállítás és a védelem olyan területek, melyek sok kellemetlenségtől kímélik meg a céget és a leendő felhasználót is. Fontos, hogy mennyire passzentos a termékkel, ahogy körbe öleli azt, teljes védelmet nyújtva, vagy mennyire kimunkált ez a rész, kelt e benyomást mélyebben a gondosságról, illetve, mennyire könnyű, vagy éppen nem, kibontani, vagy visszacsomagolni. Sérül e közben a csomagolás például? További szempont a doboznál az elhelyezhetősége, azaz könnyű szétbonthatósága, ha erre odafigyeltek, akkor az mindig pluszpontot jelent. Prospektus néha, de leírás mindig szokott lenni hozzájuk, ez fontos lehet az adatok szempontjából és fontos azért is, mert ez is tükrözi a terméket.

Kibontva, immár jól körvonalazható a ház, maga a készülék, amiről illik részletes leírást adni. Először is a látvány az, ami benyomást kelt, amivel ugye nap, mint nap találkozik a tulajdonos, még akkor is, ha épp nincs ideje bekapcsolni. Szeretnénk, ha a bemutatásunkkal már egy kis kép jelenne meg az olvasó szem előtt, a kidolgozás részleteiről, az illesztések pontosságáról, a kivitelezés apró részleteiben rejlő igényességről.

Aztán ugyanígy folytatva, a működés bemutatása következik.  A kapcsolók, csatlakozók, potméterek, miegyébé - megléte, vagy hiánya mellett, a működésükről is érdemes megemlékezni.

Ez eddig tiszta sor és, ha hozzáveszem a belsejét, illetve a műszaki részleteket, illetve paramétereket, akkor a tesztalanyok egész jól feltérképezhetőek. Extrém hatásoknak nyilván nem lesznek nálunk kitéve, mert ugye sokan nem szeretik, ha pl. szét vannak szedve, ezért bizonyos határokat betartunk. De általában nem is ezen szokott múlni az adható kép teljessége, vagy hitelessége. Hasonlatosan a mérésekhez. A műszaki paraméterek jelzők, sokszor állnak analógiában a hangminőséggel, de jó adatokkal is lehet rossz hangot produkálni és ez fordítva is igaz. A számok nem mindig adnak egyenes visszaigazolást a hangról, ahogyan a felhasznált anyagokból sem mindig lehet a megfelelő következtetéseket levonni ezzel kapcsolatban.

Objektívebb képet festhetünk a szubjektív meghallgatás során, ahol ugyan a hallgatón keresztül érkezik a vélemény, mégis, ez alaposan kiérlelt, a körülmények tisztázottsága miatt pedig viszonylag jól átlátható.

A meghallgatáshoz az installáción keresztül vezet az út és mondhatom, hogy a beállítás egy útvesztő. Nagyon más eredmény jön ki, ha az egymáshoz csatolt rendszerben illeszkedési hézag van, ha a tápellátásnál fázishibák lépnek fel, bármelyik komponensnél, sőt tovább megyek a lakás elektromos hálózatáig is. Itt is meghatározó a fogyasztók helyes fázisú bekötése, ahogyan ez néhány tesztünkből már eddig is kiderülhetett. Lényegesek az összeköttetésekért felelős kábelek, mert ezeken át kell tudni hallani, akárcsak a rendszer többi tagján, ezért nem árt, ha ezek nem nehezítik a kiértékelést, hanem minél inkább áteresztőek, azaz, amennyire lehet, ne legyenek jelen saját karakterükkel a rendszerben. Ez az audio komponensekre is elmondható, illik megfelelő környezetet választani, azonos, vagy inkább egy kicsit magasabb szintű befogadó rendszert a meghallgatott számára. Elszállni azonban nem érdemes, hiszen könnyen alakulhat ki a már említett illeszkedési hézag a rendszerben. Általában beválik, hogyha figyelembe vesszük az árkategóriákat, vagy a minőség és karakterbeli hasonlóságokat, eltéréseket.

Tesztek

A rezgéscsillapítás és az akusztika hatása is maradandó változást generál a hangképben, ezeket a részleteket is odafigyeléssel kezeljük, de mindenképpen érdemes feltüntetni a kiértékelésnél, ha a hatásuk számít. A rezgéscsillapítás egy külön tudomány és bizony abszolút meghatározó a vélemény formálásában. A tisztán áteresztő elektronikákat igencsak megzavarja, míg az egyszerűbbek sokkal inkább saját karakterrel rendelkeznek, de azokat is könnyedén elhangolhatja, fals véleményre késztetve a hallatót.

Mindebből látszik, hogy a helyes kiértékeléshez meg kell küzdeni az energiaellátással, az összeköttetésekkel, a rezgéscsillapítással, az akusztikával a többi, a láncban résztvevő komponenssel, a hallgató saját elmeállapotáról ne is beszéljünk. Általában mindenkinek van egy saját elköteleződése a különféle stílusok, hangzásirányok felé, melyek meghatározzák a véleményét. Ezt nem árt szem előtt tartani, tudni magunkról, hogy ettől elvonatkoztatva is tudjunk véleményt alkotni, ami remélhetően így egyre objektívebbé válik. De ez az emberi tényező és ez a hatás mindig is megmarad valamennyire. Ezért, összegezve így mondjuk továbbra is, hogy szubjektívek a tesztek. Méghozzá annyira – és most tudom, hogy vékony jégre tévedek, - hogy igazából egy határon belül majdnem mindegy, mi van leírva. Szélsőséges esetben, ha szamárságokat sikerül lejegyezni, akkor az gyorsan hitelteleníti a megfogalmazóját, de, ha nem tér el a sémáktól és nagyjából helyénvalóan fogalmaz, ki az, aki megítélhetné, hogy ő, ott és akkor azt hallotta és úgy hallotta e, vagy valami egészen mást? Tulajdonképpen bármit lehetne írni és azt hiszem egyedül a szakmai elhivatottság, ha nevezhetem így, vagy a személy kompetenciája az igen sok tapasztalata alapján jelenthet mentőövet ahhoz, hogy egyáltalán hihető legyen az, amit megfogalmazott.

Ezeket a részleteket elemezve látható, hogy komplex feladat a tesztelés és akkor még nem volt szó pl. a használt zenékről. Mindenkinek más az ízlése e tekintetben, így nem árt, ha több stílus alapján határoljuk be a meghallgatandó eszközöket. Ehhez szintén nem árt némi zenei jártasság, auditív memória, mennyiségi letárolt hangképpel. Fogalmazhatnám úgy is, hogy pl. nem ártana tudni, egyes hangszereknek milyen a hangja. Körvonalazva legalább, mert a lemezen tárolt hangszer hangját nem hallottuk rögzítéskor és ha hallottuk is volna, akkor sem biztos, hogy ugyanabból az aspektusból, mint most a lemezről. A hangmérnöki munka sajátosságait pedig csak akkor lehet nagyjából feltérképezni, ha vagy eléggé ismert már az anyag, mert annyi rendszeren keresztül halottuk már az üzenetét, vagy akkora a tapasztalat, hogy egyszerűen a „forrás átjön” és a lemez jellege ezt már nem befolyásolja. Mi több, tudatos részt vállal fel a lemezminőség a kiértékeléskor.

Érdemes a tesztelendő készülékeket több rendszerben is meghallgatni és társakkal is összehasonlítani a jobb kiértékelés szempontjából, ez is fontos, bár mikor mire van lehetőségünk.

A lényeg, hogy minél több szempont szerint tudjunk használható előtapasztalatot, véleményt átadni, hogy vásárláskor segítségére legyen az olvasónak. De ugye továbbra is valljuk, hogy valójában az lenne a legfontosabb, hogy Ő hallgassa meg és a saját benyomásai alapján döntsön arról mit választ. Ez tehát nem egyszerű, még talán a legjobb válfaja lenne a lehetőségeknek az, ha hazavihetné és saját rendszerében kipróbálhatná a termékeket. Persze, itt jön képbe az a rész, ami feljebb az illesztésről szól, de, hát mit lehet csinálni? Valahol el kell kezdeni és reméljük valami eredmény és fejlődés csak lesz belőle.

Nos, ehhez a tevékenységhez igyekszik segítséget nyújtani a magazin. Ezen túl pedig, a saját tapasztalatunk és fülünk mellett még mindig érdemes olyan személyt is bevonni a hallgatózásba, új készülék választásába, akit magunknál kompetensebbnek tartunk, vagy legalább ugyanolyan ügyesnek. A forgalmazók, ha rendelkeznek is olyan potenciállal, amivel valós segítséget tudnak nyújtani, azért számítsunk rá, hogy legtöbbször elfogultak a saját termékeikkel kapcsolatban. Jó esetben azért, mert nem véletlenül forgalmazzák és nyilván jó a termék, a másik eset kizárólag anyagi természetű.