2.-szám 2019-2020 Tél

Eljött hát a második szám, a „2019/2020 Tél” ideje. Az online felületen az idetartozó cikkek már fel vannak töltve, míg az újságra még egy kicsit várni kell, mert az csak január végétől lesz elérhető.

Számunkra is érdekesen alakult a tartalom, valahogy a fókusz nem is annyira magára a hifire, mint inkább a hifizésre terelődött rá. Mint kiderült, bizony nem volt elég csak úgy bekötni a meghallgatandó eszközöket a kontroll láncba, hanem legtöbbször ki kellett találni, miért is tapasztaljuk velük kapcsolatban azokat a hangzásjegyeket, amelyeket produkálnak.

A figyelem most elsősorban a fázisállásokra terelődött rá, ezért a 2. szám, megjelenésében is egy kicsit igyekszik ezt visszatükrözni. Meglepetésünkre, több tesztelt elektronikánál tapasztaltunk a szabványtól eltérő bekötést, ami a hangjukban mindig visszaköszönt. Emellett szükségessé vált foglalkozni az elektromos hálózatba kötött fogyasztókkal is, ami szintén hallható változást okozott az érintett audio rendszerek hangzásában. Ezzel kapcsolatos kalandjainkat megpróbáltuk a IV. Dimenzióban részletezni és a gyakorlatban is felhasználhatóvá tenni. Közben igyekeztünk kitölteni néhány odaillő teszttel a még üresen álló menüpontokat is. Mindre még mindig nem volt elég idő, például a Retro fül alatt akadnak még üres, kitöltetlen részek.

A hifizés nem csak a különálló audio eszközeink rendszerré állításából áll. A hifizés inkább az, hogyan állítjuk össze azokat rendszerré és itt a hangsúly nyomatékosan a hogyanon van. Ennek elsődleges célja mindig a zene reprodukciója. Az, hogy hangzáshűen-e, vagy a saját ízlés keretein belül, tulajdonképpen mindegy. A hang megszületése a hifi által, igen komplex folyamat eredménye. E felett át lehet siklani, vagy mélyen bele is áshatjuk magunkat a részletekbe. A két véglet között van egy egészséges törekvés a rendszer installációjával kapcsolatban, mely kiegészíti az átlag hifis tevékenységét. Nehéz ennek a folyamatnak korlátokat szabni, ezért volt, hogy mi is elkalandoztunk a hifizés terén akár a szélsőségesebb irányokba is. Mentségünkre szolgáljon, minket ez érdekel, és talán mást is érdekelhet.

Az is érdekes szempont, hogy mi van akkor, ha a hifizés kimerül a készülékeink csereberéjében és nem érinti azok installációját, vagy netán a körülmények visszahatását magára a hifire. Sokkal egyértelműbb így a hifis világunk és biztosan kevésbé megosztó. Pedig a hifizés különböző „elhajlásai”, mint a kábelezés, vagy a rezgéscsillapítási megoldások, esetleg az egyéb praktikák mind színesítik és tágítják ennek a hobbinak a határait.

Egy biztos, a hangra mindnek van valós, vagy vélt hatása. A hang a rezgésből születik és világunk úgy van megalkotva, hogy minden, az anyag legapróbb alkotóelemeitől kezdve mozgásban van. Ezt behelyettesítve a hifizés képletébe talán nem túlzás azt feltételezni, hogy a hangra mindennek van valamennyi befolyása. Lehet, hogy leginkább az emberi tudatnak? Hiszen aki nem akarja hallani ezeket, az nem is fogja. Rosszabb, hogy aki akarja, még akkor is hall változást, ha nem is volt ilyesmi a hifi hangjában…

Dióhéjban a cikkekről

A Sonus Faber Principia 5 ellentmondásos rendszerben lett meghallgatva, fittyet hányva a konzekvens és bevált illesztési szabályokra, ezért az illem és a leggyengébb láncszem okán a Retró rovatba került át.

Ha már retro, egészen idevágó gondolat, miért pont a Sony CD lejátszóit vetettük egymással össze? Amellett, hogy a Sony rendelkezik a legszélesebb termékpalettával, általában igen megbízhatónak is bizonyulnak, még a korai, CD szinten matuzsálemi korban lévő példányok is.

A főoldal egyelőre változatlan marad. Úgy érezzük van még aktualitása a bevezetőnek, ezért a következő számig uralni fogja a megjelenést. Emiatt átmenetileg kutakodni kell a menüpontok között a friss tartalomért.

Köszönjük a hozzászólásokat és észrevételeket, igyekszünk ezeket megfelelően felhasználni és beépíteni. Egyelőre abban maradtunk, hogy a cikkek inkább lényegre törőek legyenek, lehetőleg ne nyúljanak túl hosszúra. Kedvünkre való azonban az igény, mely még részletesebben és átfogóbban szeretne tájékoztatást kapni egyes készülékekről. Igyekezni fogunk megfelelni a kívánalmaknak, ha nem is minden esetben, de, amennyiben valamilyen műszaki csemege miatt indokolt lehet, akkor mindenképpen.

Utoljára maradt, de érdemes megemlíteni. Elindítottuk a „Vendégjárás” rovatunkat, melynek aktualitása miatt a tesztek között van a helye. Ennek az érdekességét mégis az adja, hogy „idegenben” mutatjuk be a készülékeket és ezzel együtt az ínyencségnek számító rendszert is.